Velg bievennlige blomster

Antallet bier og andre pollinerende insekter har gått ned de siste årene, og flere arter står i fare for å bli utryddet. Med bievennlige blomster og et insektshotell på uteplassen, hjelper du våre små flyvende venner.
Bier, humler og andre pollinerende insekter er nødvendige for at blomstrende planter skal kunne formere seg.
Opp mot 30 prosent av all maten vi spiser er direkte eller indirekte avhengig av bestøvningen som bier gjør. I dag er en av tre biearter på den norske rødlista, noe som betyr at de er i større eller mindre fare for å dø ut. Mange, inkludert regjeringen, oppfordrer til å plante bievennlige planter i hagen og på balkongen.
 
Hva er egentlig en bievennlig plante?
Mange blomster man finner i handelen i dag merkes som «bievennlig», men ofte er dette kun basert på at biene tiltrekkes av blomstene. Mange sommerblomster og stauder blomstrer rikt men gir likevel lite mat til biene, og du kan ikke være sikker på at plantene er dyrket uten kjemikalier som skader biene.
 
Mester Grønn stiller strenge krav til hvilke produkter vi merker bievennlig.
Blomster, planter, løk og frø hos Mester Grønn som bærer merket «bievennlig» både tiltrekker seg bier og er rike på pollen som biene trenger. Vi garanterer at disse blomstene er fri for kjemikaler som pesticider og neonikotinoider, som kan skade bier og andre insekter.
 
Så se etter «bievennlig» symbolet neste gang du handler hos Mester Grønn. Du finner det på disse produktene:
 
Viola
Lavendel flerårig
Margeritt
Spansk Margeritt
Engelsk pelargonia
Georgine
 
Vi er veldig stolte over at mange av våre gartnere har tatt aktive valg om å fjerne kjemikalier som skader bier og andre innsekter, selv om dette er mer krevende og gir større risiko i produksjonen. Mester Grønn samarbeider tett med gartneriene om å utvikle produksjonsmetoder som vil gi stadig flere bievennlige produkter.
 
La biene ta inn på insektshotell
Insekter trives i død ved og gamle hule trær – men slike insektboliger er mangelvare mange steder, både i naturen og i mer utbygde byområder. Dermed har det blitt færre insekter, fordi de ikke finner steder å legge eggene sine.
 
Med et insektshotell kan du på en enkel måte å hjelpe de verdifulle biene med å få et sted å bo.
 
Bienes dag
Visste du at biene har sin egen dag? 20. mai er verdensdagen for bier. Hvert år på denne dagen vil FN gjøre folk ekstra oppmerksomme på betydningen av å bevare bier og andre pollinatorer, og oppmuntre til å gjøre konkrete tiltak for å bevare og beskytte dem. 
 
Så bli med og gjør en innsats for naturens små viktige hjelpere, og lag en bievennlig uteplass i sommer.
 
Insektshotell
Margeritt_insektshotell